Een hele avond smullen

Avondvullend programma van kleine vegetarische gerechten

Dit is een leuk menu om met een groep de hele avond te tafelen. De chocoladefondue is een spectaculair nagerecht . Het hele menu kost niet heel veel tijd om klaar te maken. Doordat een traditioneel hoofdgerecht ontbreekt, heeft iedereen nog wel ruimte voor de nogal calorierijke nagerechten. Ik heb dit menu klaargemaakt voor vrienden op oudejaarsavond. We waren er van zeven uur (aperatief) tot twaalf uur (de koffie) mee bezig. We konden nog net op tijd de champagne opentrekken. Ik geef hieronder de recepten en suggesties voor variaties en vereenvoudigingen.


Het menu is vegetarisch en zodoende niet alleen feestelijk voor grote en kleine mensen, maar ook voor dieren.


Menu

vooraf: aperatief met griekse salade op een stokje

eerste voorgerecht: Koude gevulde groentehapjes

tweede voorgerecht: Linzensoep

derde voorgerecht: Courgette-camemberttaart

tussengerecht: Salade van het seizoen

eerste nagerecht: Kaasplateau

tweede nagerecht: Chocoladefondue

daarna: Koffie, eventueel met likeur en bonbons


Vooraf

Vooraf een glaasje, (sherry wordt weer mode, maar dan wel een goede droge) met een "amuse" (die zijn uit de mode).

Ik maakte sateprikkers met kerstomaatjes, stukjes komkommer, olijven, stukjes paprika en stukjes feta, oftewel "griekse salade op een stokje". De feta blijft het best op het stokje door het tussen twee stukjes paprika geklemd aan het stokje te steken. De prikkers ergens in steken. (halve appel ofzo)


Eerste voorgerecht

Ik maakte gestoomde gemarineerde champignonhoedjes met notenvulling

artisjokkenharten met eiersalade

blaadje witlof, gevuld met auberginepuree

radijsje, olijfje, augurkje en een minipittabroodje erbij

Deze voorgerechten kosten wel wat werk. Ze zouden vervangen kunnen worden door dolma's uit blik, kant-en-klare auberginepuree (melitzanasalata) of houmous ( beiden verkrijgbaar van het merk Florentine) of tapenade in een lofblaadje of tomaatje ofzo. Verzin maar wat en zorg dat het er leuk uitziet! Erbij en lekkere witte wijn.


Tweede voorgerecht

Linzengroentesoep

(maar een andere soep zou ook kunnen, bijvoorbeeld pompoensoep of Borscht

Nodig voor de linzengroentesoep: (voor 8 borden soep)

150 g bruine/groene linzen

2 preien

1 winterpeen

3 teentjes knoflook

3 vegetarische bouillontabletten, bijv Cenovis

Laurierblad, foelie, thijm, peper, bonenkruid
Kook de gewassen linzen met de kruiden en bouillon zo'n 40 minuten. Pureer eventueel ruim de helft. van de linzen. Doe er de geneden prei en wortel bij en kook nog 10 minuten.De soep kan de dag tevoren gemaakt worden.


Derde voorgerecht

Quiche van courgette en camembert

(maar een ander warm voorgerecht zou ook kunnen, bijvoorbeeld flensjes gevuld met spinazie en geitenkaas of om tijd te besparen kant en klare pasteitjes met een lekkere champignonragout)

Nodig voor een quiche

Voor de vulling:

2 courgettes of een andere groente in plakjes (stukjes)

1 ui in stukjes

verse basilicum of een ander kruid

150 g camembert of andere kaas, zonder korst in kleine blokjes

2 eieren

1 dl melk, room of craime fraiche

peper en zout

Voor het deeg:

200 g bloem

90 g boter

paar lepels koud water, zout (je kunt ook kant en klaar (diepvries) deeg gebruiken)

Boter in de bloem met beetje zout in hele kleine stukjes snijden met twee messen. Met een mes zo'n drie lepels koud water erdoor roeren, eventueel iets meer. Even kort doorkneden, uitrollen en in een ingevette quichevorm doen of daarin platdrukken. Deeg half uurtje in de koelkast zetten. Dan 20 minuten "blind" voorbakken. (= zonder vulling, met stuk bakpapier erin en een noodvulling van ouwe erwten ofzo) ongeveer 180 C.

De courgettes intussen even kort voorkoken. Ui even goudgeel bakken. Eieren met melk/room, peper en zout klutsen. Voorgebakken quiche vullen met groente, kruiden, ui en blokjes kaas en eirerkluts eroverheen. Nog zo'n dik halfuur in de oven, 180 a 200 C, totdat de korst mooi bruin en gaar is en de vulling gestold.
De quiche kan 's ochtends gemaakt worden en later opgewarmd worden. Andere combinaties: broccoli met knoflook,blauwe kaas en oregano of uien met geraspte goudse en tijm, enfin, zie maar ...

Wij dronken er een droge rosewijn bij (kan weer!) Een Listel Grise.


Tussengerecht:

Salade van het seizoen


Een lekkere bak gemengde salade van het seizoen met eventueel tomaatjes, stukjes bleekselderij of kort gekookte knolselderij, stukjes appel of in de zomer met aardbeien. Sla van te voren wassen en heel goed laten uitlekken (of afdrogen, droogslaan of centrifugeren in een slacentrifuge)

Met een goede dressing:

Nodig voor een vinaigrette:

6 lepels goede groene koudgeperste olijfolie ( of notenolie, eventueel vermengd met een neutrale olie)

2 eetlepels goede azijn (bij aardbeien smaakt Balsamico-azijn erg lekker!)

VEEL VERS gemalen zwarte peper

(verse) kruiden naar eigen inzicht
eventueel beetje mosterd en/of klein beetje knoflook uit de knijper
Goed klutsen totdat er samenhang in komt en pas op het laatst over de sla


Eerste nagerecht:

Kaasplateau

Een paar soorten kazen. Bijvoorbeeld bleu d'Auvergne, Brie, Munster en Emmenthaler. Of alleen Nederlandse kazen. Bijtijds op kamertemperatuur laten komen! Stokbrood en een goede volle rode wijn erbij en smullen!


tweede nagerecht:

Chocoladefondue

Chocoladefondue is een nagerecht dat de droom is van in ieder geval alle kleine mensen, maar grote mensen eten lekker mee! Een potje met pruttelende chocoladesaus op een vuurtje, waarin fris fruit wordt gedoopt. Per persoon 25 gram verse roomkaas (monchou, bijvoorbeeld), 25 gram/cl slagroom, 25 gram pure chocolade. Voor de pan eventueel een scheutje sterke drank naar keuze erbij. Samen op en zacht vuurtje in een (fondue) pan verwarmen en kloppen met een garde tot het een gelijkmatige massa is. Warm houden op tafel en stukjes vers fruit er in dopen.


Die koffie zal wel lukken verder. Een hele fijne avond samen!