Een hele avond smullen
Avondvullend programma
van kleine vegetarische gerechten
Dit is een leuk menu om met een groep de hele avond te tafelen. De
chocoladefondue is een spectaculair nagerecht . Het hele menu kost niet heel
veel tijd om klaar te maken. Doordat een traditioneel hoofdgerecht
ontbreekt, heeft iedereen nog wel ruimte voor de nogal calorierijke
nagerechten. Ik heb dit menu klaargemaakt voor vrienden op oudejaarsavond.
We waren er van zeven uur (aperatief) tot twaalf uur (de koffie) mee bezig.
We konden nog net op tijd de champagne opentrekken. Ik geef hieronder de
recepten en suggesties voor variaties en vereenvoudigingen.
Het menu is vegetarisch en zodoende niet alleen feestelijk voor grote
en kleine mensen, maar ook voor dieren.
Menu
vooraf: aperatief met griekse salade
op een stokje
daarna: Koffie, eventueel met likeur
en bonbons
Vooraf een glaasje, (sherry wordt weer mode, maar dan wel een goede
droge) met een "amuse" (die zijn uit de mode).
Ik maakte sateprikkers met kerstomaatjes, stukjes komkommer, olijven,
stukjes paprika en stukjes feta, oftewel "griekse salade op een stokje".
De feta blijft het best op het stokje door het tussen twee stukjes paprika
geklemd aan het stokje te steken. De prikkers ergens in steken. (halve appel
ofzo)
Ik maakte gestoomde gemarineerde champignonhoedjes met notenvulling
artisjokkenharten met eiersalade
blaadje witlof, gevuld met auberginepuree
radijsje, olijfje, augurkje en een minipittabroodje erbij
Deze voorgerechten kosten wel wat werk. Ze zouden vervangen kunnen
worden door dolma's uit blik, kant-en-klare auberginepuree (melitzanasalata)
of houmous ( beiden verkrijgbaar van het merk Florentine) of tapenade in een
lofblaadje of tomaatje ofzo. Verzin maar wat en zorg dat het er leuk
uitziet! Erbij en lekkere witte wijn.
Linzengroentesoep
(maar een andere soep zou ook kunnen, bijvoorbeeld
pompoensoep of
Borscht
Nodig voor de linzengroentesoep: (voor 8 borden soep)
150 g bruine/groene linzen
2 preien
1 winterpeen
3 teentjes knoflook
3 vegetarische bouillontabletten, bijv Cenovis
Laurierblad, foelie, thijm, peper, bonenkruid
Kook de
gewassen linzen met de kruiden en bouillon zo'n 40 minuten. Pureer eventueel
ruim de helft. van de linzen. Doe er de geneden prei en wortel bij en kook
nog 10 minuten.De soep kan de dag tevoren gemaakt worden.
Quiche van courgette en camembert
(maar een ander warm voorgerecht zou ook kunnen, bijvoorbeeld flensjes
gevuld met spinazie en geitenkaas of om tijd te besparen kant en klare
pasteitjes met een lekkere champignonragout)
Nodig voor een quiche
Voor de vulling:
2 courgettes of een andere groente in plakjes (stukjes)
1 ui in stukjes
verse basilicum of een ander kruid
150 g camembert of andere kaas, zonder korst in kleine blokjes
2 eieren
1 dl melk, room of craime fraiche
peper en zout
Voor het deeg:
200 g bloem
90 g boter
paar lepels koud water, zout (je kunt ook kant en klaar
(diepvries) deeg gebruiken)
Boter in de bloem met beetje zout in hele kleine stukjes snijden
met twee messen. Met een mes zo'n drie lepels koud water erdoor roeren,
eventueel iets meer. Even kort doorkneden, uitrollen en in een ingevette
quichevorm doen of daarin platdrukken. Deeg half uurtje in de koelkast
zetten. Dan 20 minuten "blind" voorbakken. (= zonder vulling, met
stuk bakpapier erin en een noodvulling van ouwe erwten ofzo) ongeveer 180 C.
De courgettes intussen even kort voorkoken. Ui even goudgeel
bakken. Eieren met melk/room, peper en zout klutsen. Voorgebakken quiche
vullen met groente, kruiden, ui en blokjes kaas en eirerkluts eroverheen.
Nog zo'n dik halfuur in de oven, 180 a 200 C, totdat de korst mooi bruin en
gaar is en de vulling gestold.
De quiche kan 's ochtends gemaakt
worden en later opgewarmd worden. Andere combinaties: broccoli met
knoflook,blauwe kaas en oregano of uien met geraspte goudse en tijm, enfin,
zie maar ...
Wij dronken er een droge rosewijn bij (kan weer!) Een Listel Grise.
Salade van het seizoen
Een lekkere bak gemengde salade van het seizoen met eventueel
tomaatjes, stukjes bleekselderij of kort gekookte knolselderij, stukjes
appel of in de zomer met aardbeien. Sla van te voren wassen en heel
goed laten uitlekken (of afdrogen, droogslaan of centrifugeren in een
slacentrifuge)
Met een goede dressing:
Nodig voor een vinaigrette:
6 lepels goede groene koudgeperste olijfolie ( of notenolie,
eventueel vermengd met een neutrale olie)
2 eetlepels goede azijn (bij aardbeien smaakt Balsamico-azijn erg
lekker!)
VEEL VERS gemalen zwarte peper
(verse) kruiden naar eigen inzicht
eventueel beetje mosterd
en/of klein beetje knoflook uit de knijper
Goed klutsen totdat er
samenhang in komt en pas op het laatst over de sla
Kaasplateau
Een paar soorten kazen. Bijvoorbeeld bleu d'Auvergne, Brie, Munster en
Emmenthaler. Of alleen Nederlandse kazen. Bijtijds op kamertemperatuur laten
komen! Stokbrood en een goede volle rode wijn erbij en smullen!
Chocoladefondue
Chocoladefondue is een nagerecht dat de droom is van in ieder geval
alle kleine mensen, maar grote mensen eten lekker mee! Een potje met
pruttelende chocoladesaus op een vuurtje, waarin fris fruit wordt gedoopt.
Per persoon 25 gram verse roomkaas (monchou, bijvoorbeeld), 25 gram/cl
slagroom, 25 gram pure chocolade. Voor de pan eventueel een scheutje sterke
drank naar keuze erbij. Samen op en zacht vuurtje in een (fondue) pan
verwarmen en kloppen met een garde tot het een gelijkmatige massa is. Warm
houden op tafel en stukjes vers fruit er in dopen.